PRESSEMELDING                             PRESSEMELDING

 

En fin historie  om å låne og gi noe tilbake

 

Invitasjon:

Som representant for pressen er du hjertelig velkommen til en åpen mottakelse

Sted:    Kulturhuset på Sølvberget, Stavanger

Når:     24 februar 2005 klokken 17.30

 

Ingress:

Alle estere som bor i Stavanger gir over 60 bøker til Stavanger Bibliotekets internasjonale avdeling. Overrekkelsen blir en viktig del av feiringen av Estlands nasjonaldag 24. februar i år. Blant deltakerne er også Estisk honorær konsul i Stavanger; Reidar Maaseide.

 

Historie:

Da Ulrika Hurt (24) og Kadri Maidla (21) kom til Stavanger i 2004 fant de fire bøker på estisk i den internasjonale avdelingen til Stavanger Bibliotek. De ønsket seg flere bøker, og tenkte: Hva kan vi gjøre for å øke utvalget?

 

"I desember hadde vi snakket med de nesten 20 esterne som bor her i distriktet, og bestemt at hver enkelt av oss tar en titt i våre private bokhyller og velger ut estisk litteratur som vi tror kan interessere andre. Disse bøkene gir vi som gave til biblioteket på vår nasjonaldag," forteller Ulrika.

 

Lederen til internasjonale avdelingen i Stavanger Biblioteket er veldig glad for prosjektet:

"Det er deilig å se at vi har engasjerte kunder som til og med vil hjelpe oss med å øke tilbudet, slik at flere kan ha et større og mer variert utvalg av bøker å velge blant.

Ikke alle vet at Stavanger Bibliotek har bøker nesten på 50 forskjellige språk! Denne estiske dugnaden vil forhåpentligvis hjelpe oss med å vise også andre nasjonaliteter at de sannsynligvis kan komme til Stavanger Bibliotek og finne bøker på sitt eget språk."

 

"Det er flott at estere vil øke det kulturelle tilbudet ved å gi noe tilbake til det norske samfunnet” sier Estlands honorære konsul i Stavanger, Reidar Maaseide. At Stavanger Bibliotek blir rikere ved at innvandrere hjelper biblioteket å få et større utvalg av bøker, er en glede vi gjerne vil dele med andre.

 

Fakta om Estland:

24. februar er Estlands sin nasjonaldag.

Estland var erklært som uavhengig stat i 1918, uavhengighet fra Sovjetunionen var erklært i 1991.

Estland ligger sør fra Finland, på Østre side av Østersjøen.

Landet har sjøgrense med Finland og Sverige og landgrense med Russland og Latvia.

Estlands innbyggertall er 1,5 millioner,

Det nasjonale språket er estisk. Estisk likner finsk og er ikke et slavisk språk.

Estland er et attraktivt reisemål for norske turister:

Middelalder byen og hovedstaden Tallinn, vestliggende øyer, fint landskap med mye skog, innsjøer og fine sandstrender – og ikke minst vennlige priser på varer.

Estisk økonomi har utviklet seg veldig fort i siste ti årene, politikken er stabil og næringsklimaet er åpent og bedriftvennlig.  Estland ble medlem av NATO og Europeisk Union i 2004.

 

for mer informasjon, ta gjerne kontakt med
på vegne av Stavangers Estisk Forening:

ULRIKA HURT (som snakker norsk) 
mobil: (+47) 4028 5207  
ulrika@rahvaliit.ee

 

 

Tagasi/tilbake